diumenge, 28 d’octubre del 2012

Caceres del tresor

Les caceres del tresor són una eina pedagògica innovadora degut que convina els aprenentatges amb les TIC. Crec que és un clar exemple de com podem començar a apropar-nos i a usar les tecnologies en el procés d'ensenyament aprenetatge, ja que ens ofereix noves idees i maneres per integrar-les a la jornada. A més, a més permet tenir present el nivell de desenvolupament, ja que aquesta eina pot ésser creada segons els interessos i els ritmes del alumnat, provocant un disseny adequat a la realitat de l'aula. Per altra banda, crec que per a infants en etapa infantil, és una mica complex degut al nivell exigit, necessari i requerit per comprendre el contingut. Faig menció d'això, perquè m'ha semblat que hi ha una quantitat de text escrit excessiu per infants en edats compreses entre tres a sis anys. Crec que hauria d'estar dissenyats amb més imatges per aconseguir una informació més visual, i així arribar a una total comprensió per part dels alumnes. No plantejo eliminar tot el llenguatge escrit, degut que han d'anar familiaritzan-se amb ell i és necessàri que els infants s'adonin de la seva funcionalitat, però no podem plantetjar el mateix grau de dificultat per a infants que tenen tres anys, que pels que tenen cinc, degut que aquests últims ja tenen constància de l'existència de les lletres, de la seva forma i, la gran majoria, ja saben escriure i, alguns ja acomencen a juntar fonemes per  poder llegir. El que proposo és que de manera progessiva s'augmenti el text per poder ésser coherents amb les capacitats dels alumnes, augmentant l'interés i la curiositat per aprendre, tant pel que fa a l'eina com per que fa a la informació, i evitar la frustració.
Aleshores, i com he comentat de manera anterior, crec que és una eina acertada degut que la podem crear a partir de les necessitats reals d'una aula en particular, ajustant-la tant al nivell i ritmes, com als gustos i desitjos de la descoberta del infants. A la vegada, la podem compartir amb la resta del món i ens podem beneficiar d'altres projectes, la qual cosa ofereix a la descoberta qualitat i diversitat.

dijous, 25 d’octubre del 2012

Audacity

Després de familiarizar-nos amb l'editor d'audio, Audacity  he realitzat un projecte a partir d'una poesia de l'assignatura, literatura catalana. El programa és molt complet degut que pots gravar un audio en el moment, cortar, enganxar, unir, etc., sons. A més a més de canviar la velocitat, revertir, etc.
En el meu treball he hagut de: gravar el poema; inserir la música i tallar-la (degut que la seva durada era superior a la del poema); deixar sense soroll (ruido) el poema amb l'apartat d'efectes, per aconseguir un so clar i sense obstacles; i he inserit un efecte que es diu, desvanecer progresivamente, un cop acava el poema per fer que el volum de la música comenci a baixar.
Us convido a que utilitzeu aquest programa però, primer que escolteu el meu treball. Cal dir que els últims paràgrafs del poema han estat inventats per mi, la qual cosa fa que vulgui compartir-ho amb vosaltres perquè em fa molta il·lusió.
Moltes gracis i desitjo que vos agradi!

Poema: Artígues, T: Poesia oral africa: Bakuba. Apunts, Literatura catalana. Curs 2012/2013. Seu d'Eivissa (Illes Balears).
Música: Creative commons, 066 Música sin usura 22-10-2012 Sellos - ECM - I.

dimarts, 23 d’octubre del 2012

Què diu la normativa?

Pel que fa la normativa en l’aplicació de les TIC als processos educatius, crec que estem d’acord amb les aportacions dels diversos articles i àrees on es posa de manifest l’aproximació a l’ús de les TIC, poder emprar-les de manera transversal, i a més a més de poder conèixer el perquè de la seva utilització. Crec que són propostes pedagògiques coherents amb la nova societat del coneixement degut que la normativa contempla la influència de les TIC en el desenvolupament social actual. 

Si més no, he trobat a faltar la formació inicial i permanent del professorat. Al preàmbul hi ha un paràgraf on s’esmenta la capacitació dels docents envers les TIC, però no especifica i/o es contempla altres aspectes necessaris i importants per poder donar resposta al procés d’ensenyament aprenentatge fitxat pel currículum. Crec que hauria de fer referència i dedicar els apartats corresponents per reflectir el suport, el aprenentatge i a la guia que requereixen els mestres i professors, degut que sense això no es podrà abordar les competències establertes a la normativa. Perquè sense l’atenció i la contemplació requerida, no es podrà abraçar i aconseguir un resultat òptim i coherent amb els propòsits i objectius de l’esmentada normativa. 

Altra àmbit que he trobat a faltar és de la família. Perquè si la intenció és que tots els infants tinguin accés i oportunitat a la iniciació en l’ús i la familiarització, no es pot deixar de banda els entorns més propers. Per això, crec que tant pel que fa la normativa com les escoles, són responsables d’oferir oportunitats a la participació i a la col·laboració, així com a la conscienciació de la importància i responsabilitat que tenen de donar oportunitat a l’educació de manera conjunta. 

Aleshores i per acabar, crec que a la normativa li manca rellevància a dos dels àmbits més importants envers l’educació dels infants, les famílies i els docents. Perquè si sabem on arribar però no sabem i/o no tenim les eines, els recursos i les estratègies de com arribar, estem deixant de banda la qualitat del procés d’ensenyament aprenentatge. Perquè no podem negar que la nova societat requereix de nous escenaris i rols en els processos educatius per poder aconseguir que els nens i nenes siguin capaços, feliços i reflexius (Gadner).

divendres, 19 d’octubre del 2012

Competència digital dels professors.

En aquesta entrada adjunt dos vídeos molt interessants que en Jordi Adell ens ofereix envers la competència digital tant pels mestres com per la resta de ciutadans. El primer fa referència als docents i el segon està dirigit cap als alumnes, pares i/o la resta de persones.

Segons el meu parer crec que són de gran interès degut que no podem donar l'esquena a la realitat, a l'era la qual vivim. Hem de saber quins són els avantatges i els inconvenients d'aquesta era de la tecnologia digital comporta per poder decidir si ens serà útil, si haurem d'aprendre i/o les mancances i barreres que presentem, així com  per conèixer la nova manera d'accedir a la informació, i a la manera de comunicar.

Aleshores, hem d'estar disposats per conèixer la situació actual i tenir en compte les fases d'en Jordi Adell per no angoixar-nos i frustrar-nos per aprendre a emprar les noves tecnologies i poder integrar-les a la vida.




La competencia digital

Wordle

A continuació us mostro el mosàic de paraules que responen a la pregunta: Com han influènciat les TIC a la societat? Ho hem realitzat amb el programa Wordle i, per a molts de nosaltres ha estat la primera vegada que l'hem emprat.

dimarts, 16 d’octubre del 2012

Educación prohibida

Un cop el visionat del vídeo documental, Educación prohibida, puc esmentar que m’ha agradat molt degut que és de gran interès per la futura professió de mestre. Els diferents professionals de la matèria, ofereixen un punt de vista coherent amb una filosofia semblant a la que hem estudiat durant aquest anys de carrera, la qual estem a favor pel respecte i consideració que mostra cap els nens i nenes, així com pels companys de feina i professió. 

M’ha semblat molt realista, molt acord pel que fa a la nova era i a la nova societat. Doncs, fa menció al sistema educatiu actual com un sistema que “adiestra” als infants aconseguint homogeneïtat, en tots i a cadascú dels aspectes personals, socials i cognitius dels alumnes. I, això ja no és el que requereixen i necessiten els alumnes per poder fer front a les dificultats de la vida. Degut això, m’ha provocat la reiteració del pensament que l’escola s’ha quedat obsoleta, degut que els mestres no poden, no són capaços o no volen entendre que cada subjecte és singular, únic i irrepetible. Aleshores, i segons el meu parer, si no som capaços de contemplar les esmentades característiques, no estem acompanyant el procés d’ensenyament aprenentatge de manera respectuosa amb els éssers humans. 

Us convido a visionar-ho, perquè mereix la pena, perquè hi ha diferents pedagogs, investigadors, educadors, pediatres, etc., que expliquen i defensen un sistema educatiu que vol evitar la frustració i l’avorriment a les aules, i deixar de banda aquelles proves, anomenats exàmens, i aquells objectius que impedeixen observar i escoltar les necessitats reals dels infants, a la vegada que aposten i defensen el treball col·laboratiu i participatiu dels alumnes, per aconseguir la motivació i el gaudiment cap als aprenentatges de la vida.

Desitjo que us agradi tant com a mi!

dissabte, 13 d’octubre del 2012

Gimp2

En aquesta sessió, hem emprat el programa Gimp per poder inserir a una imatge qualsevol, les fotos de les membres del grup, aconseguint una única imatge. A continuació hem adjuntat el text desitjat i així és com ha estat el resultat.


dimecres, 10 d’octubre del 2012

Gimp 2


Aquesta és la imatge que he elaborat a partir d'emprar una nova eina. És un programa que es diu Gimp i on pots retocar les teves imatges al teu desitg. És a dir les pots fer més grans o més petites, pots insertar nous elements, canviar el color... 
pel que fa a la meva pràctica, cal esmentar que ha estat la primera vegada que l'he utilitzat i, degut això el resultat no és el més òptim. No obstant això, he volgut penjar la meva primera obra d'art i així poder apreciar l'evolució en la utilització del nou programa a les futures sessions.

Desitjo que vos agradi i us convido a emprar el dit programa!


         

dissabte, 6 d’octubre del 2012

SOCIEDAD DE LA INFORMACIÓN, TECNOLOGÍAS DIGITALES Y EDUCACIÓN

Cuando hablamos de la era de la Información y la Comunicación, creo que estamos de acuerdo al decir que nos ha generado e influido en el aprendizaje, en la manera de comunicarnos, en el contexto, en la manera de obtener información, etc. 


Pero, ¿qué pasa con aquellas personas que no dispongan de las estrategias y herramientas necesarias, tanto tecnológicas como personales y sociales, para poder comunicarse e informarse en la nueva era? 



Este artículo, Sociedad de la información, tecnologias y educación,  digitales nos recuerda y/o nos hace saber la dificultad y los inconvenientes que les supone a muchas personas, ya sea por falta de recursos económicos como humanos. Porque esta nueva manera requiere de la formación inicial y continua para no caer en una analfabetización tecnológica. Por ello, cabe contemplar la necesidad de crear y poner en práctica programas y acciones formativas destinadas a facilitar el acceso al conocimiento y a las nuevas tecnologías tanto para los más mayores como para los más jóvenes, y así poder alfabetizarnos en el uso de las TIC. 



De este modo, como futuras maestras no sólo deberemos de adaptarnos en la innovación de las tecnologías, sino también en el modelo de educación para ser coherentes con nuestra era, con nuestra nueva sociedad. Ésto, conllevará modificar la metodología y la pedagogía para poder adecuarnos al nuevo contexto. Ya que, en este momento, las estrategias y herramientas necesarias no son sólo memorizar los contenidos para aprobar la asignatura. En la actualidad, es necesario de un alumno protagonista para partir de su interés, y para que pueda adquirir competencias para aprender a aprender (autoaprendizaje a lo largo de su vida); enfrentarse a la información (buscar, seleccionar, elaborar y difundir aquella información necesaria y útil); cualificarse para el uso de las TIC; y tomar conciencia de las implicaciones económicas, ideológicas, políticas y culturales de la tecnología en nuestra sociedad. 



Así, la escuela debería de ser unos de los contextos donde poder adquirir aquellas competencias y habilidades necesarias, para acceder y usar la información y la comunicación de manera crítica y reflexiva, porque sin esa formación no se podrá conseguir un acceso y un uso óptimo. 



Para finalizar, adjunto este video, que ya todas conocemos, porque creo que es una realidad en muchos centros educativos. Y, creo que es debido a que no han sabido y/o querido contemplar los aspectos, citados en el artículo, y así poder brindar un modelo educativo coherente a la era actual.