Crec que abans de poder emprar les TIC com a canal de comunicació, hem de ser capaços d’haver establit una relació de confiança i proximitat per a poder avançar en aquesta manera nova relacionar-nos. Faig referència d’això, perquè crec que si no hem estat capaços de mostrar-nos amb una actitud propera, amb una actitud que mostri als pares i mares que no som els posseïdors de la veritat absoluta i que necessitem de la seva participació, perquè ells són els que millor coneixen al seu fill, sinó trasmitim això en poques ocasions aconseguirem de la participació de la resta d’activitats, tallers, festes, etc. Un cop aconseguit, crec que les TIC ens poden ajudar en primer lloc per mostrar el dia a dia a l’escola. Perquè tenim la necessitat de mostrar com és la jornada i per a que puguin saber què fan els seus fills, les diferents propostes, rutines, activitats, etc. I, cal tenir present que les noves tecnologies ens ofereixen un ventall de possibilitats per poder establir l’esmentada relació. En primer lloc, tenim com un centre podria afavorir això. Crec que les webs, són el clar exemple de com una eina pot mostrar l’escola, la seva filosofia, així com els diferents moments de la jornada. Jo l’anomenaria que és com la carta de presentació del centre, és un espai on poder inserir tots els aspectes rellevants per donar-se a conèixer al món.
Per altra banda, el bloc d’aula és una eina que afavoreix aquest tipus de comunicació per es un espai per reflectir el dia a dia. A més a més, és una oportunitat per donar protagonisme a l’infant, doncs els hi agrada mostrar allò que fan mostrant-lo i veient-se a les fotos i/o als diferents muntatges hipermèdia.
A més, les xarxes socials poden ésser espais on es poden comunicar els pares amb la mestra, de manera més informal, per parlar de temes d’interès per part de les famílies. Pot servir per poder establir relacions entre els pares i mares, a més a més d’informar-se d’aspectes relacionats amb l’educació.
No podem deixar de banda l’adreça electrònica per poder sol·licitar, demanar qualsevol informació ja sigui amb el centre, amb els tutors, així com entre mestres. Crec que és una altra via de que pot emprar tota la comunitat educativa.
Altres com el lipdub poden ésser maneres de donar possibilitat a les famílies a sentir-se part del centre, de afavorir confiança. Sense deixar de banda les festes tradicionals durant el curs escolar.
Aquestes i altres són els exemples que podem trobar i segons el centre i la seva filosofia emprarà unes eines o unes altres per aconseguir els propis objectius. Per això, hem de tenir present la diversitat de les noves tecnologies per utilitzar les que més s’adeqüin a la nostra metodologia.